Madame digitale
Uiteraard is de titel van deze blog een grapje. Ik ben namelijk niet zo digitaal vaardig. Helemaal niet eigenlijk. Ik begrijp er weinig van en wil dat ook liever niet. In de huidige wereld zul je het er toch mee moeten doen en doe ik mijn best. De laatste weken ben ik bijzonder trots op mezelf, vandaar dat ik jullie meeneem in mijn digitale wereld.
Teams en Zoom kennen weinig geheimen voor me. Dat was ook wel noodzakelijk in mijn voormalige werk op school. Ook een PowerPoint in elkaar zetten lukte nog net, Een Prezi werd al ingewikkelder. Toch ging hierbij regelmatig iets mis, bijvoorbeeld uitnodigingen die ineens verdwenen of een PP waarin het me niet lukte alles netjes op de bladzijdes te krijgen. Gelukkig waren er altijd bereidwillige en meestal jongere collega’s die me uit de brand hielpen.
Met de start van mijn chambres d’hôtes moest er natuurlijk een website komen. Daar had ik uiteraard geen kaas van gegeten. Gelukkig wilden digibeten Hans en Jolande me bijstaan. Ze hebben veelvuldig contact gehad met MyTourist en zo gezamenlijk een goed functionerende website in elkaar geknutseld. Ik begreep meestal niet wat de technische problemen dan wel mogelijkheden waren en had al moeite genoeg met het uploaden van foto’s. Anderhalf jaar later ben ik nog steeds superblij met de site. Met het uiterlijk maar ook met de reserveringsmogelijkheden en koppelingen met Booking en Air BnB. En mocht ik soms ergens vastlopen, en dat gebeurt, dan weten mijn hulpjes altijd raad.
Goed werkende WIFI is belangrijk voor mezelf en ook voor mijn gasten. Een modem van Orange en drie WIFI-versterkers zorgen ervoor dat de ontvangst overal goed is. De tv werkt op een Chromecast en via mijn mobiel speel ik Spotify lijstjes af op mijn speaker. Gasten kunnen met dank aan SumUp betalen met hun bankpas. Niets van dit alles is mijn verdienste. Alleskunner Jolande heeft alles geïnstalleerd en springt op afstand bij als er een probleem is.
Mijn laptop gebruik ik veelvuldig. Ik lees er de krant, zoek van alles op en uit, download boeken voor de E-reader, gebruik Dropbox en heb ook een heel handige Excell waarin ik de inkomsten van de chambres d’hôtes bij houd. In elkaar gedraaid door Hans. Hij wordt ongetwijfeld regelmatig horendol als het optellen niet lukt of er op wonderbaarlijke wijze weer iets verdwenen is. Dan biedt Teamviewer uitkomst en kan hij geduldig in mijn Excell al mijn fouten weer aanpassen.
Mijn wachtwoorden waren zo’n beetje overal hetzelfde. Iets met mijn naam en geboortedatum. Dat schijnt niet zo veilig te zijn. Met dank aan Jolande zijn ze aangepast en zitten ze in een zeer veilig kluisje van LastPass.
Alles op digitaal vlak loopt en werkt dus als een tierelier en ik kan gelukkig altijd terugvallen op mijn back-ups.
Beter gezegd bijna alles loopt. Foto’s zijn nog een dingetje. Ik weet hoe ik foto’s over kan zetten van mijn mobieltje naar mijn laptop. Geen enkel probleem. Alleen is het op die laptop één grote zooi. Alles staat door elkaar, mapjes hebben niet de inhoud die ze lijken te hebben en ik krijg nooit iets teruggevonden. Deze winter had ik me voorgenomen om dat even netjes te gaan ordenen. En dat wilde ik nou eens helemaal zelf doen. Zo moeilijk kan het niet zijn toch? Het heeft ongeveer vier weken geduurd voor ik erachter kwam hoe je meerdere foto’s kunt selecteren om ze daarna in een map te plaatsen. Gewoon de shift knop dus. Daarna ging het als een speer. Inmiddels ben ik aanbeland bij februari 2020 en zitten alle duizenden foto’s van daarvoor keurig opgeborgen. Nog twee jaar te gaan. En ja, daar ben ik trots op!
Dit is onze eigen website met de scherpste prijs. Klik hier voor onze accommodaties of stel ons persoonlijk een vraag. Of lees verder met Van kelder naar galerie , Victor (deel 2) of ga naar het overzicht van alle artikelen.