More articles
De Périphérique

De Périphérique

Hoogzomer in Frankrijk. De mussen vallen van het dak, de lucht is strakblauw en de hitte zindert. De temperatuur ligt zo rond de veertig graden. Het zweet stroomt op plekken waar je geen weet van had, zelfs als je niet beweegt.

De pittoreske dorpjes liggen er schitterend bij. Het is er uitgestorven. Natuurlijk, de luiken zijn overal dicht om de hitte buiten te houden, maar er zijn geen mensen te zien. Ze moeten er wel zijn, want er staan auto’s en af en toe hoor je een flard muziek en hondengeblaf. Waar is iedereen? Gelukkig heb ik het mysterie ontrafeld. 

Vanwege de hitte sliep ik slecht en was ik elke ochtend extreem vroeg wakker. Vandaar dat ik besloot om het nuttige met het aangename te verenigen en elke ochtend een wandelingetje te maken. Wellicht dat het ook zou helpen de extra kilo’s vanwege het goede Franse leven, weg te werken. Monclar wordt omringd door een rondweg, de périphérique. Iets minder lang en beduidend minder druk dan de bekende périphérique rondom Parijs. De ene helft heet Promenade du Midi en de andere Promenade du Nord. In totaal volgens mijn stappenteller zo’n 1,56 km lang. Een mooi rondje voor in de vroege ochtend. En dat klopt. Zo tussen 6 en 8 uur is het heerlijk buiten. Frisse lucht, de zon komt op, de vogeltjes fluiten en het uitzicht is adembenemend.

En daarnaast is het hartstikke druk. Ik heb in Monclar nog nooit zoveel mensen gezien. Mannen en vrouwen, met of zonder hond, joggend of kuierend. Na een aantal dagen begin ik mensen te herkennen. Zo is er de man met het witte T-shirt en de rode handdoek over zijn schouder. Ik had hem al eerder gezien en begreep niet wat hij met die handdoek moest. Ergens douchen in het dorp? Waarschijnlijk om het zweet te verwijderen, want hem zag ik ook op andere tijden voorbijkomen. De vriendelijke mevrouw die vertelt dat ze elke dag de périphérique twee keer loopt. De man die ’s ochtends uitgebreid zijn geraniums verzorgt. Een ander met geel hesje en een grote witte hond. Allemaal even vriendelijk groetend en als het meezit met tijd voor een kort praatje. Na achten is het gedaan en verdwijnen de mensen van de straat. Dus, als je in de zomer mensen wil zien, dan is vroeg uit bed en de wandelschoenen aan, de beste optie.

This is our own website with the best price. Click here for our accommodations or ask us your question. Or read on with , or go to the overview of all articles.

Published 25-05-2021 / Copyright © MaDamenFrance