More articles
Franse films

Franse films

In de confinement, de lockdown, is het zoeken naar manieren om jezelf plezierig bezig te houden. Dat lukt prima met het kijken van films, Franse film welteverstaan. De afgelopen tijd heb ik in diverse gezelschappen een aantal interessante films gekeken. Met één, twee of drie anderen, keurig op afstand thuis of in theater de Hofnar toen dat nog mocht. Tien tips voor Franse films, sommigen nieuw, anderen oud. Op allerlei manieren binnen te halen. Netflix, Pathé thuis, Cineville, Videoland, enfin, daar komen jullie wel uit. Dus, allez hop, kruip op de bank met een glas wijn en geniet!


1. Le Grand Bain

Hilarische film over mannen die in een moeilijke fase van hun leven zitten. Ze vinden een gezamenlijke uitlaadklep in het synchroonzwemmen. Samen gaan ze op weg naar het WK, onder leiding van twee trainsters waarvan er één nogal sadistische trekjes vertoont. Een aandoenlijk verhaal van mannen die allemaal maar een beetje aanklooien, maar uiteindelijk het beste met elkaar voor hebben. Enorm grappig ook.


2. La famille Bélier

Mooi verhaal over een jong meisje dat twijfelt of haar toekomst op de boerderij bij haar dove familie ligt of in Parijs bij een zangcarrière. Veel mooie muziek van Michel Sardou en het prachtige “Je Vole” gezongen door Louane (Paula in de film), die ik alleen kende omdat ze zoveel op de Franse radio te horen is. Ontroerende film.


3. Antoinette dans les Cévennes

Een luchtige film over een vrouw die met een ezel een wandeltocht gaat lopen in de Cévennen. Ze hoopt daar haar minnaar te ontmoeten. De ezel Patrick zorgt voor komische situaties en door de prachtige natuur sjok je als kijker mee met Antoinette. Een lekkere film, niet echt diepgaand, maar heerlijke feelgood op z’n Frans.


4. Portrait de la jeune fille en feu

Een kostuumdrama over de liefde tussen twee vrouwen in de 19e eeuw aan de Bretonse kust. Kunstenares Marianne krijgt de opdracht om het huwelijksportret van Heloïse te schilderen. Een tijdloos verhaal over verliefd worden, verlangen en onmogelijke liefde. Prachtig verfilmd.


5. Nous finirons ensemble

Max gaat naar zijn vakantiehuis in Zuid-Frankrijk waar hij lekker alleen tot rust denkt te komen. Zijn vrienden komen hem verrassen voor zijn zestigste verjaardag. Een film over langdurige vriendschap, oud zeer en samen het leven vieren. De chemie tussen de acteurs spat ervan af.

Ook de moeite waard is de voorganger van deze film, Les Petits Mouchoirs, die tien jaar eerder speelt.


6. Amélie

Voluit: Le fabuleux destin d’Amélie Poulain

Een modern kleurrijk sprookje over serveerster Amélie die een oud blikje vindt met spulletjes van de vorige bewoner. Ze gaat naar hem op zoek en besluit daarna anderen te helpen gelukkig te worden. Ze vergeet daarbij zichzelf een beetje. Heerlijke film in het prachtige Parijs waar je sindsdien een Amélie wandeling kunt maken. Een film waar je ontzettend blij van wordt.


7. Amour

Het levensechte en confronterende verhaal van het echtpaar Anne en George, allebei in de tachtig. De hele film speelt zich af in hun luxe Parijse appartement. Anne krijgt een beroerte en dat verandert hun rustige leven drastisch. George probeert Anne te verzorgen en belooft haar nooit naar een verzorgingstehuis te sturen. Een ontroerende film over ouderdom en liefde.


8. Demain tout commence

Omar Sy, uit “Les Intouchables”, is een zorgeloze vrijgezel die opeens moet gaan zorgen voor zijn dochter Gloria, waarvan hij niet eens wist dat ze bestond. Hij gaat wonen in Londen waar hij als stuntman werk vindt en acht jaar met veel liefde voor Gloria zorgt. Dan duikt ineens de moeder weer op. Een vrolijke én verdrietige film.


9. La Vérité

Cathérine Deneuve (moeder) en Juliette Binoche (dochter) samen in een film over leugens en waarheid. Moeder is een gevierd actrice die haar mémoires heeft gepubliceerd waar haar dochter niet vrolijk van wordt. Een film over een confrontatie tussen moeder en dochter waarin de waarheid niet zo duidelijk blijkt te zijn.


10. Chocolat

Alweer 16 jaar oud, maar het blijft een heerlijke film. Een alleenstaande chocolademaakster gaat met haar dochter in een piepklein dorp wonen en verleidt de wat terughoudende inwoners al snel. Op de pastoor na. Opnieuw met Juliette Binoche en de niet te versmaden Johnny Depp. De magie van chocolade op het prachtige Franse platteland.

En nog zoveel ander moois om te gaan kijken: Etre et avoir, Hors Normes, Deux, Mon Roi, 8 Femmes etc. Heb je zelf een fijne Franse film tip? Laat het me weten op petri.damen@gmail.com.


This is our own website with the best price. Click here for our accommodations or ask us your question. Or read on with , or go to the overview of all articles.

Published 14-06-2021 / Copyright © MaDamenFrance