More articles
The guests

The guests

In een chambres d’hôtes ontvang je uiteraard gasten. En toen de eerste kwamen, vond ik dat best spannend. Wat zouden ze ervan vinden, hoe zouden ze slapen, vinden ze het eten lekker? De eerste keren sliep ik er zelf slecht van. Ineens waren er andere (vreemde) mensen in huis. Gelukkig wende dat snel. Er waren wat dingetjes die ik niet verwacht had. Zo zijn de meeste gasten Frans. Helemaal prima natuurlijk, maar ik was ervan uitgegaan dat er Nederlanders zouden komen. Gewoon, omdat ik zelf Nederlands ben. Zo werkt het dus niet.

De eerste Franse gasten waren een stel en een jongeman. De jongeman ging naar een bruiloft. Van het stel ging de vrouw naar een feest en de man bleef hier. Om half drie ‘s nachts komt de vrouw bij het huis aan en denkt twee inbrekers bij de deur te zien staan. Het blijkt de andere gast te zijn die de deur niet open krijgt(dronken?). De vrouw laat hem binnen. ’s Ochtends komen er bij het ontbijt ineens twee jongemannen tevoorschijn. De vriend van mijn gast had op het feest ruzie gekregen met zijn vriendin en mocht niet meer met haar mee naar huis. Hij had heerlijk geslapen bij MaDamenFrance en was blij dat er voor hem ook een ontbijtje geregeld kon worden.

Vlak hierna kwam er een echtpaar voor 2 nachten en zij boekten ook een table d’hôtes. We hebben gezellig samen gegeten en voor het naar bed gaan vertelden ze dat ze al jaren zelf een chambres d’hôtes runnen. En nog wel op een prachtig wijndomein (www.domainedepelican.fr). Daar werd ik acuut weer zenuwachtig van want ik kom natuurlijk nog maar net kijken. Gelukkig lieten ze een hele mooie en welgemeende recensie achter.

Buiten de maanden juli en augustus komen mensen hier niet om vakantie te vieren. Ze komen voor werk, sportwedstrijden of om een bruiloft bij te wonen. Zo waren er drie Parijzenaren (fotograaf, filmmaker en journalist) die een reportage kwamen maken van een sportwedstrijd en met wie ik een heel gezellige avond aan tafel doorbracht. In een weekend kwamen er zes gasten voor de twirling kampioenschappen (mét baton). Ik had daar nog nooit van gehoord en ben een kijkje gaan nemen om een vergeten kussen af te geven. Bomvolle grote sportzaal met gymnastische oefeningen op muziek. En een stok dus erbij. Verder ontmoette ik drie mannen die voor de voorrondes van het nationale kampioenschap pétanque hier verbleven.

Dan was er de jonge militair, kleinzoon van een mevrouw hier uit de straat. Zij wilde liever niet meer haar kamer uit als hij kwam logeren. De gasten die kerstmis bij familie doorbrachten, maar daar niet konden overnachten. Het lieve, hoogbejaarde stel uit Parijs bij wie ik mijn hart vasthield als ze de trap opliepen en die het hier zo naar hun zin hadden.

De Belgische dame die in haar uppie een wandeltocht maakte. Vader en zoon op de fiets met de volgende dag 155 kilometer naar Bordeaux voor de boeg. Drie wat oudere vriendinnen waarvan er één uit de omgeving kwam en die regelmatig met elkaar op reis gaan. De vrouw die in de buurt examens kwam corrigeren en met wie ik heerlijk over onderwijs gepraat heb.

Overigens trekt MaDamenFrance keurige gasten aan. De kamers worden steeds supernetjes achtergelaten, soms zelfs met de bedden opgemaakt. Wat niet zo logisch is, want die worden toch afgehaald. Achtergebleven spullen: oplader, vest, hoofdkussen, slipje…

De ontmoetingen met mensen is wat dit werk zo leuk maakt. Wanneer de deur opengaat, zie ik pas wie er te gast komt. En iedere gast heeft zijn of haar eigen verhaal. Soms kom ik daar niet veel van te weten en soms, vooral bij een gezamenlijke maaltijd, ontstaan er fantastische gesprekken. Daar geniet ik van.

En als de gasten ’s ochtends na het ontbijt weer tevreden vertrekken en ook nog eens lovende reviews achterlaten, ga ik tevreden zitten met een kopje koffie. Daarna aan de slag met beddengoed, kamers en badkamers. Dat duurde in het begin eindeloos lang. Ondertussen ben ik daar heel bedreven in geworden. Oefening baart kunst. Ik kijk alweer uit naar de volgende gasten.


This is our own website with the best price. Click here for our accommodations or ask us your question. Or read on with , or go to the overview of all articles.

Published 09-07-2022 / Copyright © MaDamenFrance